Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-04-29@06:18:52 GMT

شعر هیئت و مقتضیات آن

تاریخ انتشار: ۱ شهریور ۱۳۹۹ | کد خبر: ۲۹۰۴۴۹۵۶

شعر هیئت و مقتضیات آن

هیئت‌های عزاداری با شعر همواره پیوستگی دیرینه‌ای داشته‌اند. غالب محتوای کلامی‌ای که در یک هیئت ارائه می‌شود یا ذکر مصیب است و یا نوحه و شعر که البته نوحه را هم می‌شود نوعی از شعر تلقی کرد.

قدس آنلاین: هیئت‌های عزاداری با شعر همواره پیوستگی دیرینه‌ای داشته‌اند. غالب محتوای کلامی‌ای که در یک هیئت ارائه می‌شود یا ذکر مصیب است و یا نوحه و شعر که البته نوحه را هم می‌شود نوعی از شعر تلقی کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از طرفی یک مصرف عمده شعر عاشورایی فارسی در هیئت‌ها بوده است، به گونه‌ای که بعضی از شاعران برجسته مذهبی‌سرا، خود ذاکر و مداح هم بوده‌اند و یا ذاکران اهل‌بیت(ع) گاهی دستی در کار شعر داشته‌اند.

ولی در عین حال این را نباید از نظر دور داشت که تحولات شعر فارسی در این قرن‌ها و به‌ویژه در عصر حاضر بیشتر از تحولات هیئت‌های مذهبی بوده است. ساختار روضه‌ها، نوحه‌ها و مجالس مذهبی از عصر صفوی و قاجاری تا به حال بسیار فرقی نکرده است، ولی شعر فارسی بسیار تحولات به خود دیده است، به خصوص از مشروطیت به بعد. از این رو گاهی گسست‌هایی میان شعر پیشرو، تکنیکی و فاخر فارسی و هیئت‌های مذهبی رخ داده است که بیشتر این گسست را در میان دو انقلاب مشروطیت و انقلاب‌اسلامی می‌توان دید.

با انقلاب اسلامی، شعر از چند جهت دوباره به مجالس مذهبی نزدیک شد، یکی از این جهت که غالب شاعران نسل انقلاب مذهبی بودند و علاقه‌مند به این امور و دیگر از این جهت که شعر باری دیگر به مردم نزدیک شد، به گونه‌ای که اگر کانون‌های شعر پیشرو فارسی را در قبل از انقلاب باید در کافه‌ها و نشریات روشنفکری سراغ می‌گیریم، در عصر انقلاب باید در مجامع مردمی سراغ بگیریم.

ولی با این همه باز هم مدتی طول کشید تا این فاصله تقلیل یابد و به واقع شاعران هیئتی نسل انقلاب آن‌هایی بودند که توانستند میان جلسات و انجمن‌های پیشرو شعر انقلاب و سلایق و پسندهای مردم جمع کنند. به نظر من اولین شاعر نسل انقلاب که در این زمینه یک توفیق ویژه بدست آورد، مرحوم محمدرضا آقاسی بود. پس از آن و در ۱۵، ۱۰ سال اخیر جوان‌ترهایی هم به میدان آمده‌اند و می‌شود گفت دهه ۹۰ دوران وفور شاعران توانمندی بوده است که شعرشان در هیئت‌ها نیز قابل ارائه بوده است. شاعر شاخص این گروه، سیدحمیدرضا برقعی است، هر چند در سال‌های اخیر چهره‌های جوان آن‌قدر در این عرصه رخ نشان داده‌اند که دیگر نمی‌توان به چند نام معدود بسنده کرد.

به نظر من توجه به پسند و سلایق مردم، یک ضرورت برای شاعر مذهبی ماست، ولی این همراهی ظرایف خود را هم دارد. شاعر نمی‌تواند پیرو چشم و گوش بسته این سلایق باشد، چون گاهی توقع عموم مردم از نظر صراحت و وضوح شعر، یک توقع بجا نیست. شاعر باید مسیر تحول شعر را طی کند، ولی فاصله‌اش با مردم نباید آن‌قدر زیاد باشد که دیگران او را نبینند و گم کنند. پیشرو بودن و در عین حال رعایت یک فاصله مناسب با مردم، چیزی است که دشوار است، ولی توفیق نهایی شاعر در همین خواهد بود و کسانی که چنین کردند، موفق بودند و البته سطح سلایق مردم را هم بالا بردند. هیئت‌های ما در دهه ۸۰ که شعر آقاسی و امثال او را دیده بودند، دیگر به شعر دهه ۶۰ قانع نمی‌شدند و توقع هیئت‌های امروز از مرحوم آقاسی هم درگذشته است.

در این میان دانش شعری و سلیقه مداحان و ذاکران هم بسیار اهمیت دارد. این‌ها حلقه وصل مردم و شاعرند و ‌باید ضمن اینکه در پی شعر مناسب برای تأثیر در جلسات‌ هستند، این را هم در نظر بگیرند که نقشی مهم در ارتقای سلیقه و ذوق عموم مردم دارند. این چیزی است که نباید قربانی افزایش مخاطب و پرشوربودن مجلس شود.

انتهای پیام/

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: هیئت امام حسین ع محمدکاظم کاظمی شعر هیات هیئت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۹۰۴۴۹۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برگزاری کلاس‌های دینی و مذهبی برای دختران در روستای منصوری + تصاویر

مدتی است در روستای منصوری از توابع شهرستان بجستان استان خراسان رضوی کلاس‌های دینی و مذهبی برای دختران کوچک برگزار می‌شود که شامل کلاس‌های آموزشی و توجیهی معنوی دختران کلاس سوم دبستان ابوذر منصوری همراه با قصه‌های قرآنی است.

این اقدام زیبا از لنز دوربین شهروند خبرنگار ما دور نماند و آن را به اشتراک گذاشت.

منبع: مرادی - خراسان رضوی

بیشتر بخوانید:

تصاویری از کلاس آموزش نماز و قرآن ویژه کودکان در مسجد روستای الیف

برای یادگیری اصول تصویربرداری خبری به صفحه «آموزش تصویربرداری برای شهروندخبرنگاران» مراجعه کنید.

 

 

باشگاه خبرنگاران جوان شهروند خبرنگار شهروند خبرنگار

دیگر خبرها

  • تهران فقیرترین شهر به لحاظ بهداشتی در بین شهرهای کشور است
  • بودجه دولتی برای حوزه‌های علمیه | جمع مبلغ نهاد‌های فرهنگی و مذهبی ۶۷ هزار میلیارد تومان!
  • مهرواره هوای نو؛ آماده‌سازی هیئات برای چهل‌واره دوم انقلاب
  • حمایت ساواک از حسینیه ارشاد؟!
  • ذاکر : از نظر شرعی، هیچ منع قانونی یا مذهبی برای تعطیلی شنبه وجود ندارد/ اتاق بازرگانی و بخش خصوصی از تعطیلی شنبه حمایت می‌کنند + فیلم
  • آزادی ۶ زندانی جرایم غیرعمد توسط هیئات کاشان
  • پناهیان: رسالت امروز هیئتی‌ها ترویج فرهنگ زندگی تعاونی است
  • برگزاری کلاس‌های دینی و مذهبی برای دختران در روستای منصوری + تصاویر
  • مراسم تجلیل از قهرمانان کشتی اصفهان برگزار شد
  • حداقل سهم مازندران در هیئت دولت، حضور یک وزیر کشاورزی یا ورزش از نخبگان این استان است