Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه استان‌ها - شعر و ادب پارسی، قدمتی چندصدساله دارد و گنجینه‌ای فرهنگی است و با تحولات مختلف شهرها و کشورهای مختلف گره خورده است، شعر و ادب ابن مرز و بوم جایگاه اصیلی دارد که نیاز است بیش از پیش به آن اهمیت داده شود. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از شهرکرد، شعر از دیرباز در فرهنگ و ادب ایرانیان جایگاه خاصی داشته تا بدانجا که فرزندان از نوزادی با نواها و آواهای ریشه‌دوانده در ادبیات کهن به خواب می‌روند و روح و جانشان با اشعار شعرای بزرگ انس می‌گیرد و در طول دوران رشد و نمو خود با شعرها و امثال و حکم بزرگان و شعرا آنقدر عجین می‌شود که به راحتی می‌توانند را قافیه‌خوانی کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ادبیات فارسی قدمتی هزار و 100 ساله داشته و ریشه در ادبیات باستانی ایران‌زمین دارد و با اینکه حوادث مختلفی آن را دستخوش برخی تغییرات کرده اما شعرا و نویسندگان بزرگ این سرزمین آن را از چنگال بیگانگان بیرون آورده و همانطور که فردوسی طوسی اشاره می‌کند "بسی رنج بردم در این سال سی، عجم زنده کردم بدین پارسی"، این زبان شیرین را در جایگاه اصیل خود حفظ کردند.

شعرا و نویسندگان زیادی در بستر شعر و ادب فارسی استعداد بی‌نظیر خود را کشف کردند و به فراخور زمان و با روحیه شاعرانه، عارفانه، عاشقانه یا حماسی خود در انواع موضوعات و مسائل اجتماعی، فرهنگی و سیاسی هنرنمایی کرده و فرهنگ و ادب غنی گذشته را برای نسل‌های بعدی با ترکیب خیال و تمثیل به یادگار گذاشتند. 

اشعار و داستان‌ها با مضامینی که دارند بیانگر افکار و اندیشه‌های شعرا و نویسندگان بوده و مسائل اجتماعی و فزهنگی هر جامعه در هر دوره را نشان می‌دهند و با جلوه‌های ادبی و هنری به کارگرفته شده در آن اجازه نمی‌دهد در گذر زمان رنگ کهنگی و فرسودگی به خود بگیرد و اتفاقا شیرینی و شیوایی زبان و فرهنگ هر عصر و زمانی را می‌توان از لابلای ورق‌های آن دریافت کرد.

شعر و ادب گنجینه‌ای فرهنگی که با تحولات مختلف گره خورده است

شعر و ادب فارسی همواره با تاریخ و رخدادها، جنگ‌ها و تحولات سیاسی، فرهنگی و اجتماعی گره خورده و هیچ زمانی از اجتماع، آداب، زبان و فرهنگ مردم دور نبوده است، بنابراین می‌توان یکی از کارکردهای مهم شعر و ادبیات فارسی را استفاده تاریخی آن دانست و این گنجینه فرهنگی را یک گوهر تاریخی گرانبها نیز به حساب آورد چراکه همزمان که تاریخ می‌خوانیم گویی نثری ادبی را از نظر می‌گذرانیم و وقتی اشعار و داستان‌های ادبی را مرور می‌کنیم انگار تاریخ را تورق می‌کنیم.

شاعران و نویسندگان زیادی ازجمله خیام، مولانا، سعدی، حافظ، فردوسی، نظامی گنجوی، ابن‌سینا، غزالی، رودکی،  ابوریحان بیرونی و... آثار هنری بسیار غنی در ادبیات فارسی به جای گذارده و سهراب سپهری، مهدی اخوان‌ثالث، ملک‌الشعرای بهار، نیما یوشیج، احمد شاملو، فروغ فرخزاد، سهراب سپهری،  شهریار و... از شعرای معاصر کشورمان هستند که در فرهنگ و ادب این مرز و بوم اثرگذاری فراوانی داشته و اعتبار و اهمیت غیرقابل وصفی به دنیای ادب و هنر مملکت به عنوان یکی از مهم‌ترین شاخصه‌های فرهنگ و تمدن بخشیده‌اند.

سید محمدحسین بهجت‌تبریزی شاعر نام‌آشنای معاصر آذری‌زبان متخلص به شهریار در سال 1285 در شهر تبریز به دنیا آمد، شهریار شعرهای دل‌انگیزی در قالب‌های مثنوی، غزل، قصیده، رباعی، قطعه و شعر نو سروده، با غزل"علی ای همای رحمت" شهرتی دوچندان پیدا کرد و یکی از محبوب‌ترین شعرای عصر حاضر بوده و به دو زبان فارسی و آذری شعر می‌سرود.

"حیدربابایه سلام" مهم‌ترین منظومه شهریار است که در مورد روستای محل زندگیش سروده و دیوان اشعار، گزیده غزلیات، حیدر بابا گلدیم‌سنی‌یوخلیام، شعر سهندیه و... نیز از دیگر آثار وی هستند، این شاعر نامی چاپ کتاب‌های زیادی را نیز در کارنامه درخشان زندگی‌اش ثبت کرد و در 27 شهریور سال 1367 دار فانی را وداع گفت و در مقبرة‌الشعرای تبریز به خاک سپرده شد.

به مناسبت بزرگداشت این شاعر نامی روز بیست‌وهفتم شهریورماه روز ملی شعر و ادب پارسی نامگذاری شده است که در این روز برنامه‌های زیادی در راستای توجه به شعر و ادبیات غنی فارسی اجرا می‌شود.

تنزل جایگاه شعر و ادب به دلیل عدم بها دادن به آن

در این روز شعر و ادب پارسی، سراغ یکی از شعرا و نویسندگان استان چهارمحال و بختیاری رفتیم.  بهزاد بابادی شاعر و نویسنده داستان کوتاه استان چهارمحال و بختیاری است که سرودن شعر را از سال 1381 آغاز کرد و آثاری در این راه به جای گذاشته است، همچنین در سال 1388 برنده جایزه شعر میرزاکوچک‌خان در زیباکنار شده است.

وی در حال حاضر عضو انجمن‌های شعر و داستان کوتاه شهرستان فارسان است و در زمینه ریشه‌یابی کلمات گویش بختیاری فعال بوده و اشعاری حماسی به زبان بختیاری سروده و به زبان فارسی نیز غزل‌سرایی می‌کند، درون‌مایه اصلی اشعار او طنز بوده و داستان‌های کوتاه در مورد مسائل اجتماعی کشور می‌نویسد.

بهزاد بابادی، شاعر و نویسنده داستان کوتاه در گفت‌گو با خبرنگار تسنیم در شهرکرد، می‌گوید: شعر و ادب فارسی به علت عدم بها دادن به آن در زمانه کنونی، در حال تنزل از جایگاه خود است و همین مقوله موجب دلسردی بسیاری از هنرمندان و تغییر رشته شعری شعرا و کنار گذاشتن ادبیات توسط نویسندگان شده است. 

وی افزود: در زمینه شعر و ادبیات کشور گنجینه‌های فراوانی داریم که باید به آن‌ها پرداخته شود چراکه این گنجینه‌های ارزشمند به عنوان ریشه‌های ادبیات پارسی کمرنگ شده‌اند.

وجود استعدادهای سرشار و کشف نشده در چهارمحال و بختیاری

بابادی عنوان داشت: عدم حمایت از هنرمندان و عدم امکان چاپ کتب با گرانی کاغذ از دلایل عمده تنزل جایگاه شعر و ادب فارسی امروزی است و برگزاری جشنواره‌ها و افزایش مبالغ جوایز، حمایت همه‌جانبه از هنرمندان و فراهم کردن زمینه چاپ کتب هنرمندان می‌تواند در ارتقای جایگاه ادبیات اثرگذاری بسزایی داشته باشد.

وی تصریح کرد: در استان چهارمحال و بختیاری استعدادهای سرشار کشف‌نشده‌ای وجود دارد که می‌طلبد با برگزاری جشنواره‌ها استعدادیابی انجام و به صورت هدفمند پرورش داده شوند تا در آینده شعرا و نویسندگان متبحر و محتواهای ادبی غنی داشته باشیم. 

شهریار کدام شعر را بهترین شعر دانست؟/ رونمایی از 10 کتاب تازه از شاعر فارسی‌زبانوزیر ارشاد: شعر شهریار روایت دغدغه‌های بشری است که فارغ از تعلق زمان و مکان جریان داردنماینده ولی‌فقیه در آذربایجان شرقی: اغلب اشعار شهریار شعر متعهد و انقلابی است

انتهای پیام/7540/س

منبع: تسنیم

کلیدواژه: چهارمحال و بختیاری شعرا و نویسندگان شعر و ادب فارسی استان ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۳۱۴۴۵۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شاعری که مایه افتخار ایرانیان است

محمود شالویی، سعدی را مایه افتخار ایرانیان و از جمله نوابغ و نخبگان جهان علم و ادب می‌خواند.

به گزارش ایسنا، آیین اختتامیه هفته بزرگداشت «سعدی شیرازی» با حضور پرشمار استادان و پژوهشگران و علاقه‌مندان به زبان و ادبیات فارسی، پنجشنبه ششم اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳ در تالار اجتماعات شهید مطهری(ره) انجمن آثار و مفاخر فرهنگی برگزار شد.

در ابتدای این رویداد محمود شالویی، رییس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی به ایراد سخن پرداخت و گفت: «سعدی» یکی از بزرگترین و شاخص‌ترین شاعران فارسی‌زبان به شمار می‌رود، از آن جهت که شعر او با حکمت و دانش و علم و وسعت اطلاعات او با تجاربش در سیاحی و جهانگردی پیوند خورده است و در نتیجه از او شخصیتی ممتاز ساخته است. 

او  افزود: «سعدی» چهره‌ای است که در اکثر مبادی و مبانی علمی سخن گفته و ارائه نظر کرده و در کلام و سخن خویش معارف و معانی فراوانی را مورد توجه و مداقه قرار داده است. 

مشاور وزیر فرهنگ تصریح کرد: سعدی مایه افتخار ایرانیان و از جمله نوابغ و نخبگان جهان علم و ادب است و ما ایرانیان سربلندیم، از آن رو که سعدی از جمله مفاخر و مشاهیر برجسته ایران‌زمین است.

شالویی در بخش دیگری از سخنان خود گفت: ما معتقدیم برای تجلیل از مفاخر فرهنگی ایران باید تمام دستگاه‌های فرهنگی کشور از جمله وزارت آموزش و پرورش همکاری ویژه‌ای را  مبذول دارند. در کشور تاجیکستان، در شهر «پنجکنت» که زادگاه رودکی است، دانش‌آموزان به حفظ اشعار این شاعر نامدار اهمیت فراوان می‌دهند. در ایران نیز ضروری است که با مساعدت وزارت آموزش و پرورش، دانش‌آموزان ما پیش از ورود به دوره‌های بالاتر، با شعر و اندیشه بزرگانی چون سعدی خاصه با «گلستان» و «بوستان» او به خوبی آشنا شوند.

مشاور وزیر فرهنگ تأکید کرد: خوشبختانه با تأکید ریاست محترم جمهور، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ضمن مکاتبه با وزیر محترم آموزش و پرورش تأکید کرده‌اند که طی برنامه‌ای منسجم، در کتاب‌های درسی بیش از گذشته به مفاخر فرهنگی ایران پرداخته شود و خوراک علمی برای آشنایی نونهالان با اندیشه بزرگان ایران‌زمین در کتب درسی گنجانده شود.

سعدی؛ زبده سخنوران ایران و جهان

در ادامه این برنامه پس از اجرای برنامه سعدی‌خوانی از سوی یکی از هنرمندان نونهال، حسن انوری استاد زبان فارسی و عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی به ایراد سخن پرداخت و گفت: سعدی شیرازی به همراه حافظ، مولانا و فردوسی در کنار بزرگان عرصه ادبیات جهانی، یعنی هومر، دانته و شکسپیر قرار دارند و به اعتقاد بسیاری از مستشرقین، این هفت تن، یادگار شکوهمند نبوغ بشری‌اند.

مولف فرهنگ بزرگ سخن در ادامه سخنان خود گفت: به اعتقاد زبان‌دانان عالم، چهار زبان فارسی، انگلیسی، ایتالیایی و یونانی، چهار زبان مهم تاریخ بشرند که سعدی شیرازی نقش مهمی در نضج و گسترش یکی از این زبان‌ها، یعنی زبان شیرین فارسی دارد.

انوری در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه ۶۰ چهره نامدار عرصه ادب ایران و جهان به سعدی و شعر و اندیشه او پرداخته‌اند، اظهار کرد: از میان ۶۰ چهره‌ای که درباره سعدی سخن گفته‌اند به عنوان نمونه سخن ملک‌الشعرای بهار بسیار قابل توجه است. او می‌گوید: سعدی نتیجه تعالیم فردوسی و سنایی و زبده سخنوران حکمت‌آمیز و تعالیم روح‌پرور و لطیف ادبای ایران، یونان، هند، عرب و عجم است. یا مرحوم استاد جلال‌الدین همایی در وصف سعدی بیان می‌کند: سعدی جامع مراتب و مقامات علمی و عملی است.

سعدی؛ مطرح‌ترین شاعر فارسی‌زبان در هند

در بخش پایانی این آیین نیز «بلرام شکلا»، رییس مرکز فرهنگی سفارت هند در ایران سخنرانی کرد و گفت: «سعدی» مطرح‌ترین شاعر فارسی‌زبان در «هند» است و مردمان این دیار از مهد تا لحد با خوانش بوستان و گلستان او، زبان شیرین فارسی را می‌آموزند. همچنین بسیاری از شاعران این دیار از جمله امیرخسرو دهلوی به تأسی از سعدی به سرایش شعر فارسی پرداخته‌اند.

رییس مرکز فرهنگی سفارت هند در ایران تأکید کرد: بسیاری معتقدند که سعدی به هند سفر نکرده است. با این وصف در گفتار و نوشتار این شاعر و حکیم شیرین‌سخن فقرات متعددی درباره هند، آداب و رسوم و حتی سبک زندگی هندیان سخن به میان آمده است.

او در بخش پایانی سخنان خود اظهار کرد: ایرانیان به شعر و شاعران خود احترام فراوان می‌گذارند و کلام ادبای ایران، نقل مجالس ایرانیان است. در کمتر کشور و بلادی شاهد هستیم که مردمان آن تا این سطح مفاخر و مشاهیر خود را گرامی بدارند و کلام و حکمت و شعر آنان را در میان خود زمزمه کنند و از آن
بهره‌مند شوند.

در پایان این مراسم پس از اجرای برنامه موسیقایی سنتورنوازی و آواز ایرانی بر مبنای اشعار سعدی با اجرای حسین علیشاپور و محمود بامداد، با حضور رئیس انجمن آثار و مفاخر فرهنگی، لوح تقدیر و سپاس و نشان زرین انجمن به همراه هدایی نفیس به پاس یک عمر تلاش و کوشش مجدانه در تقویت و گسترش فرهنگ ایران و زبان فارسی به حسن انوری استاد برجسته زبان و ادبیات فارسی و نیکو بازرگان، همسر مرحوم غلامحسین یوسفی استاد برجسته ادبیات فارسی، نویسنده و مترجم اهدا شد.

در حاشیه این رویداد ملی نیز نمایشگاه‌هایی از آثار سعدی و سعدی‌پژوهان، همچنین تابلوهای خوشنویسی برمبنای اشعار سعدی در معرض دید شرکت‌کنندگان قرار گرفت.


انتهای پیام 

دیگر خبرها

  • بازی برای کودکان خیلی مهم است اما جایگاه ادبیات هم حفظ شود
  • زبان مار، دره‌ای عظیم در دل کویر لوت
  • (ویدئو) دردسرهای فریدون زندی برای صحبت به زبان فارسی
  • تأکید مدیر شبکه آموزش بر پاسداشت زبان فارسی و شعر و موسیقی اصیل ایرانی
  • اهمیت ویژه به پاسداشت زبان و ادبیات فارسی ، شعر و موسیقی اصیل ایرانی در شبکه آموزش
  • پاسداشت ادبیات، شعر و موسیقی اصیل ایرانی در شبکه آموزش
  • ضرورت پاسداشت زبان فارسی در انتخاب نام واحد‌های صنفی
  • شاعری که مایه افتخار ایرانیان است
  • شاعران ۵ کشور برای عملیات وعده صادق شعر سرودند
  • ۴۰۹ متقاضی واحد صنفی در چهارمحال و بختیاری پاسدار زبان فارسی شدند